Regio’s IJsland

Regio’s IJsland

IJsland wordt meestal verdeeld in 8 regio’s. Deze zijn het hoofdstedelijk gewest, het zuidelijk schiereiland, west IJsland, westfjorden IJsland, noordwest IJsland, noordoost IJsland, oost en zuid IJsland. Deze opdelingen zijn bedoeld om reizigers te helpen bij het plannen van een vakantie in IJsland. De regio’s IJsland zijn daarom voornamelijk geografisch in plaats van administratief ingericht.

Regio Westfjorden IJsland

In de regio Westfjorden komen de dramatische landschappen van IJsland tot een klinkende climax. Steile vogelkliffen en brede droomstranden met verschillende kleurslagen flankeren het zuiden. Slechts ongeveer 10% van de IJslandse bezoekers zal deze regio ooit zien. Onverharde wegen slingeren in noordelijke richting langs adembenemende kustfjorden en over immense centrale bergen. Hier vindt je kleine vissersdorpjes die de traditionele IJslandse manier van het leven nog omarmen. In het uiterste noorden kronkelt het wandelgebied Hornstrandir naar een rustige regio met gemarkeerde wandelpaden. Hier kun je vogels en poolvossen zien en heb je een prachtig uitzicht op de oceaan. De Strandir kust is aantrekkelijk want het heeft een aantal geothermische bronnen en kleine gehuchten. Hier kun je meer lezen over de regio Westfjorden IJsland.

Regio’s IJsland noord IJsland

Noord IJsland is een fascinerende regio, met een grote verscheidenheid aan attracties en activiteiten. Onvergetelijke rondleidingen en excursies zijn hier mogelijk. Ga naar de hooglanden om de buitengewone landschappen,
gletsjermeren, bergketens, warmwaterbronnen, watervallen, vulkanische kraters en andere verbazingwekkende geologische hoogtepunten te bekijken. De regio is perfect om te wandelen. Het wereldberoemde meer van Mývatn (Myvatn) ligt ook in dit gebied en biedt fantastische mogelijkheden voor het kijken naar vogels. Bezoek het stadje Akureyri en ga golfen, paardrijden, walvissen kijken, rivier raften of heli-skiën. Lees hier meer over de plaatsen van de regio Noord IJsland.

Regio Reykjavik

De hoofdstad van IJsland, Reykjavík is ’s werelds meest noordelijke hoofdstad. Het is de meest westelijke hoofdstad van Europa. Het is gelegen in het zuidwesten van IJsland en ligt het verspreid over een schiereiland. De stad heeft een prachtig panoramisch uitzicht op de bergen en de Atlantische Oceaan. Reykjavik is het centrum van de regering, administratie en economische activiteit van IJsland. Reykjavik is ook een perfecte uitvalsbasis voor dag-, weekend- of langere tochten naar het platteland. Je kunt ook tochten maken naar alle hotspots in het zuidwesten en het zuiden van IJsland. Vele tours zijn er beschikbaar om de vele natuurlijke wonderen (zoals geisers) van IJsland te verkennen. Je zult je verbazen over de wereld van blauw ijs, ongelooflijke vulkanische omgevingen en de maanachtige landschappen van het binnenland. Lees hier meer over Reykjavik en de Reykjavik regio.

Hooglanden regio IJsland

De Hooglanden zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fotografen, geologen, vulkanologen en alle reizigers die op zoek zijn naar authentieke avonturen. Tijdens de zomermaanden (juni – augustus) zijn de Hooglanden alleen volledig toegankelijk voor voertuigen met een 4×4-aandrijving. Enkele van de meest fascinerende delen van de IJslandse Hooglanden zijn de Þórsmörk (Thorsmork), Landmannalaugar, Kerlingarfjöll (Kerlingarfjoll) en de Kverkfjöll (Kverkfjoll) bergen. Maar ook het gebied rond de Askja vulkaan en Herðubreið (Herdubreid) is indrukwekkend. Lees hier meer over de Hooglanden regio IJsland.

Zuid IJsland regio

Zuid-IJsland is het gebied dat wordt begrensd door de Jökulsárlón (Jokulsarlon) gletsjerlagune in het oosten de hoofdstad Reykjavík in het westen en de centrale hooglanden. Het westelijke deel van de Zuid IJsland regio bevat het grootste en beste landbouwgebied in IJsland, evenals een paar steden.  De zuidelijke centrale Hooglanden bieden de grootste gletsjers, de actiefste vulkanen en de adembenemende bergketens met enkele van de populairste wandelroutes. In het zuidwesten ligt het schiereiland Reykjanes en de Blue Lagoon. Selfoss is de grootste stad in Zuid-IJsland. De plaatsen Stokkseyri en Eyrarbakki hebben prachtig bewaard gebleven oude huizen. Lees hier meer over de Zuid IJsland regio.