Dieren in IJsland 2019 en 2020

Dieren in IJsland 2019 en 2020

Welke dieren leven er in IJsland. De poolvos is het enige zoogdier wat voorkwam op IJsland. Al is het aannemelijk dat ook de ijsbeer hier voorkwam. Eens in de zoveel jaar komt er een ijsbeer naar IJsland op ijsschotsen vanuit Groenland. Maar deze ijsberen in IJsland worden afgeschoten. Wel zijn er nertsen, muizen en ratten meegekomen met de mens. De nertsen werden gebruikt voor hun vacht en zijn ontsnapt uit hun hokken. De muizen en ratten zijn waarschijnlijk meegekomen in het ruim van schepen. Tegenwoordig komen er ook veel konijnen voor in IJsland. De konijnen zijn ontsnapt of uitgezet door mensen die van hun huisdier af wilden omdat ze er niet meer van konden zorgen. Naast de poolvos is ook de rode vos tegenwoordig een van de dieren in IJsland te vinden zijn. 

Schapen op IJsland, dieren in IJsland

Met de mens zijn ook de IJslandse schapen meegekomen. Deze IJslandse schapen hebben de IJslanders van wol en vlees voorzien en hebben een belangrijke rol gespeeld. Ook hebben de schapen ervoor gezorgd dat alle bomen van het eiland verdwenen zijn. Op IJsland hebben ze voor een grote erosie gezorgd. Men probeert dit nu deels te herstellen door bomen te planten en zaden te verspreiden van planten die het goed doen in dit klimaat. Dit is ook de reden dat je niet van de wandel paden af mag in IJsland (vooral de natuurgebieden). Maar met de schapen kwam ook de hoeders van het vee, de IJslandse herdershond, mee naar IJsland. Tegenwoordig zijn er ook veel husky honden in IJsland die worden gebruikt voor sledehondentours.

IJslandse paarden en koeien, dieren in IJsland

Ook de IJslandse paarden en koeien zijn meekomen met de Vikingen uit Noorwegen. De varkens die ze meenamen waren geen succes. ze konden niet tegen het IJslandse weer maar de paarden en koeien konden dat wel. Toch zijn vooral de sterkste IJslandse paarden en koeien overgebleven en daardoor zijn het sterke rassen geworden. Het IJslandse paard kom je overal tegen op het eiland en zijn erg fotogeniek en vriendelijk. Naast deze land zoogdieren komen er ook andere zoogdieren voor (dieren in IJsland).

Zeezoogdieren IJsland

Rond IJsland zijn er meer dan 20 verschillende soorten walvisachtigen die in de wateren voorkomen. De soorten die regelmatig op walvisexcursies worden gezien, zijn dwergvinvis, vinvis, blauwe vinvis, bultrug, potvis en orka’s, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Ook komen er twee zeehondensoorten voor; lees hier meer zeehonden kijken IJsland voor. Voor wie meer wil weten over de walvissoorten op IJsland klik hier. Ook komt de de reuzen haai en de Groenlandse haai hier voor. Naast deze haaien komen er nog 1000en vissoorten voor in IJsland.

Vogels in IJsland (dieren in IJsland)

In en rond het eiland IJsland komen erg veel vogelsoorten voor. Vogels die hier voorkomen zijn de ijsduiker, de papegaaiduiker, harlekijn eend, zeearend IJsland, eidereend, jan-van-gent, raven IJsland en veel meer. Hier lees je meer over vogels kijken IJsland en hier op een IJslandse vogelwebsite. Lees hier meer over de flora en fauna IJsland.