Bossen van IJsland

Bossen van IJsland

De bossen van IJsland zijn erg jong. de oorspronkelijk bossen van IJsland werden 1000 jaar geleden omgehakt en de IJslandse schapen en ander vee zorgde ervoor dat er geen bomen als jonge plantjes meer opkwamen door ze op te eten. Toch was ongeveer 40 procent van IJsland begroeid met bossen toen de eerste Vikingen in IJsland kwamen. Veel mensen denken dat er geen bomen kunnen groeien door het koude weer maar dat klopt niet. het is juist een goede plek voor bomen omdat ze in de zomermaanden met veel licht juist goed groeien. hier zullen we de belangrijkste bossen van IJsland noemen. Lees hier meer over de bossen in IJsland geschiedenis

Hallormsstaðaskógur bos

Hallormsstaðaskógur, gelegen in Oost-IJsland, is het nationale bos van het land. Berkenbomen op de Hallormsstaður-boerderij werden officieel beschermd in het jaar 1905 en werden dus het eerste nationale bos van het land. De dichtstbijzijnde stad voor een bezoek aan Hallormsstaðaskógur is Egilsstaðir, waardoor het een essentiële halte is voor bezoekers die naar het oosten reizen. Egilsstaðir is de grootste stad in deze regio van het land en heeft een bevolking van meer dan 2000 inwoners, evenals een ziekenhuis, luchthaven en universiteit. Vanwege deze voorzieningen wordt Egilsstaðir nog steeds beschouwd als een administratief centrum van Oost-IJsland, net als de oorspronkelijke bedoeling van de stad om in 1947 te worden opgericht. Tegenwoordig beslaat Hallormsstaðaskógur meer dan 750 hectare en bevat meer dan 85 boomsoorten uit meer dan 600 verschillende locaties op aarde. Het gebied is vooral geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars dankzij de vele schilderachtige paden die door de bossen lopen. Al met al zijn de paden in het bos in totaal maximaal 40 kilometer lang. Lees hier meer over het bos Hallormsstaðaskógur.

Bossen in Reykjavik

De heuvel en bossen van Öskjuhlíð, die worden gevonden in de IJslandse hoofdstad Reykjavík, zijn gemakkelijk te herkennen aan twee belangrijke factoren: de grote berkenbomen en de glanzende koepel die het Perlan Museum en het observatiedek is. Honderd jaar geleden leek Öskjuhlíð op niets van wat het vandaag doet. De heuvel was eigenlijk niet veel meer dan grind en rotsen, en biedt nog steeds een fantastisch uitzicht over de baai van Faxafloi, maar dan zonder het bos, zonder het observatiedek, zonder de picknickbanken en kunstsculpturen. In feite werd het hele gebied louter voor bouwdoeleinden gebruikt, waarbij stenen van de heuvel werden afgegraven om naar de stad te worden getransporteerd om als bouwmateriaal voor de Oude Haven te worden gebruikt. Deze steengroeve, nu verlaten, kan nog steeds worden bezocht. Rond 1950 werden er een deel van de lokale bevolking om het gebied te verfraaien doorhet planten van sparren, berken, espen en dennen. Tegenwoordig zijn meer dan tachtig soorten bomen hier te zien, wat bewijst hoe snel een effectief herbebossingsproces kan zijn in IJsland. Öskjuhlíð is de belangrijkste recreatieruimte in Reykjavik, met een aantal paden die geschikt zijn voor zowel wandelaars als mountainbikers. Sommige van deze routes leiden rechtstreeks naar de pittoreske kustlijn, Nauthólsvík, en gaan verder in de richting van de kust bij Seltjarnarnes.

Het Kjarnaskógur bos bij Akureyri

De Kjarnaskógur bossen liggen net ten zuiden van de noordelijke hoofdstad van IJsland, Akureyri, en zorgt voor een fantastische dag vol openluchtrecreatie tijdens je vakantie in deze regio. Met een oppervlakte van ongeveer 600 hectare zijn in de laatste vijftig jaar meer dan een miljoen verschillende bomen geplant in Kjarnaskógur. In 1952 zag je door de allereerste boomaanplantingen de intentie van de lokale gemeente om Kjarnaskógur zo groot te laten groeien dat het Akureyri volledig omsloot. Tegenwoordig zijn de dominante bomen berken en lariksen (hoewel er ook andere bestaan) en de reputatie van het bos staat bekend om zijn diversiteit, met meer dan 230 verschillende soorten vegetatie. Lees hier meer over de flora en fauna van IJsland. Kjarnaskógur is een garantie voor een bijzonder vrolijk dagje uit voor reizende gezinnen. Het bos beschikt over twee kinderspeelplaatsen, barbecue faciliteiten, een volleybalbaan, een vogelobservatorium en picknickplaatsen. Wandelaars vinden ook een verlicht parcours van 7 kilometer, evenals talloze backcountry-routes, terwijl mountainbikers een 10 kilometer lange route alleen voor zichzelf hebben.

Vinaskógur

In feite is het Friendship Forest (Vinaskógur) helemaal geen bos, maar meer een ceremoniële tuin dat is gelegen in het westelijke platteland is het gewijd aan de internationale relaties van IJsland met andere natiestaten. De reden voor deze locatie, diep genesteld in het land van Kárastaðir, ligt in de nabijheid van Þingvellir, eens de thuisbasis van het oudste gekozen parlement ter wereld, de Alþingi. De locatie van Vinaskógur werd gekozen om haar bezoekers te herinneren aan het belang van vrede, vriendschap en verbondenheid tussen alle mensen.