Algemene informatie IJsland

Algemene informatie IJsland

IJsland heeft ongeveer 322.000 inwoners en dat aantal is groeiende (inwoners ijsland 2019). Meer dan de helft van hen woont in en rond de hoofdstad, Reykjavík. IJsland is het meest dunbevolkte land van Europa met gemiddeld iets meer dan drie personen per vierkante kilometer. IJsland is een land van diversiteit en contrast. Geologisch gezien is IJsland relatief jong en wordt het landschap nog steeds gesmeed door frequente vulkaanuitbarstingen. IJsland ligt op een vulkanische hotspot, wat resulteert in veel geothermische gebieden in het land met stomende openingen in de grond, geisers, modderpoelen en soms warme natuurlijke zwembaden om in te baden. IJsland is iets meer dan 100.000 vierkante kilometer groot en 11% bedekt met gletsjers, waaronder de grootste in Europa, de Vatnajökull-gletsjer die je kunt bezoeken. Dit land van vuur en ijs biedt een verscheidenheid aan adembenemende landschappen en nationale parken in IJsland. De nationale taal is IJslands (gammel Norsk, oud Noors), maar de meeste IJslanders spreken heel goed Engels.

vikingen in ijsland

Geschiedenis van IJsland

De meeste historici zijn het erover eens dat IJsland zich in het jaar 847 had gevestigd toen een man genaamd Ingólfur Arnarson zich in Reykjavík vestigde, hoewel enkele aanwijzingen wijzen op de conclusie dat IJsland voor het eerst door Ierse monniken op het kleine eiland Papey, net aan de kust van IJsland, bewoond werd. Waarschijnlijk zijn ze op een bepaald moment gevlucht voor de IJslandse vikingen die uit Noorwegen kwamen. De meeste IJslanders waren heiden tot het jaar 1000 toen er een massale bekering tot het christendom plaatsvond. Tegenwoordig zijn de meeste IJslanders (meer dan 80%) Lutherse christenen. Godsdienstvrijheid wordt in de wet gegarandeerd door de IJslandse grondwet.

waterkrachtcentrales ijsland

Energievoorziening IJsland

Vanwege de ligging op een vulkanische hotspot, heeft IJsland bijna oneindige geothermische energie. De meeste IJslandse huizen worden verwarmd door geothermisch water dat is verzameld in diepe boorgaten en wordt gekanaliseerd door een netwerk van leidingen. Deze methode om huizen te verwarmen is milieuvriendelijk en vrij goedkoop in vergelijking met andere verwarmingsmethoden. In IJsland zijn er meer dan 100 zwembaden die worden verwarmd door aardwarmte. Ook zijn er veel rivieren in IJsland. Waterkrachtcentrales in IJsland produceren meer dan 80% van de elektriciteit van IJsland. De IJslandse kassen worden verwarmd door geothermische energie en krijgen extra licht via door waterkracht opgewekte stroom. Er groeien zelfs bananen in IJsland.

dettifoss waterval ijsland

Economie van IJsland

IJslands grootste bron van de economie is de visserij. IJslanders zijn altijd sterk afhankelijk geweest van visvangst en visverwerking als voornaamste bron van inkomsten voor de natie. Tegenwoordig zijn de belangrijkste industrieën in IJsland visverwerking, aluminium smelten, geothermische energie, waterkracht en toerisme. Om de natuurlijke omgeving van IJsland duurzaam te maken en tegemoet te komen aan het toenemende aantal bezoekers, is het van essentieel belang om duurzaam toerisme te bevorderen. De natuur van IJsland is fragiel en relatief onbedorven; het moet met voorzichtigheid en respect worden benaderd. Om de unieke natuurlijke omgeving voor toekomstige generaties te behouden, moedigen we alle bezoekers aan hun uiterste best te doen om geen spoor van hun bezoek achter te laten. Lees hier meer over de geschiedenis van de IJslandse bossen. En lees hier meer over de dieren in IJsland en de flora en fauna van IJsland.