Nationaal park van Groenland

Nationaal park van Groenland

Het nationale park van Groenland heeft een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer en is het grootste ter wereld. Het gebied is bijna de gecombineerde grootte van Frankrijk en Spanje en omvat het gehele noordoostelijke deel van Groenland ten noorden van Ittoqqortoormiit en strekt zich uit van het Land van Knud Rasmussen in het noorden tot Mestersvig in het oosten. De kustlijn is in totaal 18.000 km lang. Het omvat zowel de hoogste delen van de grootste ijskap van het noordelijk halfrond als het meest noordelijke stuk land ter wereld. Al duizenden jaren leven en overleven hier verschillende Inuit-culturen dankzij de grote hoeveelheden aan arctische dieren. 

Tegenwoordig zijn de jagers van Ittoqqortoormiit de enige die regelmatig toegang hebben tot het gebied. Ze gaan op een hondenslee en jagen in het Nationaal Park, dat in principe verder onbewoond is. De enige mensen die permanent in het uitgestrekte gebied wonen zijn een kleine groep mensen van in totaal ongeveer 40 mensen verdeeld over vijf nederzettingen – het personeel bij weer- en meetstations. De “Sirius Patrol” heeft zijn hoofdbasis in Daneborg in Noordoost-Groenland. De Patrouille is verantwoordelijk voor het bewaken van het gebied met hondesleeën en zeilboten. Ze moeten ook expedities en natuurbeschermingsregels in het Groenlandse nationale park controleren.

Weer en onderzoekscentra in Groenland

De weerstations op Station Noord en in de “haven van Denemarken” zijn ook bemand. De belangrijkste taak van het personeel in de “haven van Denemarken” is om twee keer per dag een weerballon te lanceren met meetinstrumenten. Mestersvig wordt ook bemand en vooral in de zomer is er een levendige activiteit in deze oude mijnstad. Het Zackenberg Research Station ligt ongeveer 450 km ten noorden van Ittoqqortoormiit. Hier vindt monitoring en onderzoek plaats naar de effecten van klimaatverandering. Het station bevindt zich in een hoge arctische klimaatzone die eerder reageert dan andere zones op veranderingen in het wereldwijde weer.

Over het algemeen is het Nationaal Park van Groenland elk jaar het doel voor een groeiend aantal wetenschappelijke expedities. Het gebied is rijk aan arctische flora en fauna, en velen komen ook om de vele sporen van oude nederzettingen te verkennen. Langs de duizend kilometer lange kust liggen de overblijfselen van oude Inuit-nederzettingen. Hiervan zijn vele duizenden jaren oud. Lees hier meer over de nationale parken van IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *