De middernachtzon in Groenland, wanneer in 2020?

De middernachtzon in Groenland, wanneer in 2020?

Zie het warme en magische licht van de middernachtzon in Groenland ten noorden van de poolcirkel, die het mogelijk maakt om te zeilen of wandelen, ongeacht het tijdstip van de dag. Middernachtzon in Groenland is praktisch een gemoedstoestand en het doet het traditionele idee van tijd zijn betekenis verliezen. U kunt net zo goed uw horloge in uw koffer laten, want de dag heeft geen begin of einde. Kinderen op rolschaatsen vliegen midden in de nacht door de straat met de zon laag aan de horizon. Kleine motorboten sjokken uit de haven en groepen mensen zitten verspreid over de heuvels genietend van de oneindige zonnestralen. In de zomer zoemen kleine gemeenschappen in Groenland tot in de vroege uurtjes van het leven.

Wanneer en waar kun je middernachtzon in Groenland zien

En waar en wanneer is het het beste moment om de middernachtzon in Groenland te zien? Middernachtzon kan worden ervaren ten noorden van de poolcirkel voor een periode van een enkele dag tot vijf maanden, afhankelijk van hoe ver u  naar het noorden reist. In centraal Groenland gaat de zon niet onder van eind mei tot eind juli. Tijdens deze periode laten de zachte, warme stralen van de laagstaande zon het omliggende landschap bijna dromerig lijken. IJsbergen en heuveltoppen baden in een surrealistisch palet van roze, paars, geel en rood. 

Dit ongewone fenomeen is te wijten aan de kanteling van de aardas en zijn baan rond de zon. De relatie van deze twee betekent dat, in de zomer ten noorden van de poolcirkel, de zon de klok rond zichtbaar is. De regio wordt daarentegen gekenmerkt door donkere poolnachten in de winter.
In de zuidelijke regio’s van Groenland die niet boven de poolcirkel liggen, is er geen middernachtzon, hoewel de nachten zeker licht blijven tijdens de zomermaanden.

Qaanaaq

Het aantal dagen ononderbroken zomerzon en winterduisternis is afhankelijk van de breedtegraad van de plaatsen die u bezoekt.
De meest noordelijke plaats van Groenland, Qaanaaq, heeft zowel het hoogste aantal dagen met middernachtzon als de langste winterduisternis. Reflecties van maanlicht in de sneeuw en de gloed van het noorderlicht in Groenland helpen echter het landschap in deze periode te verlichten. Lees hier meer over de middernachtzon in IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *