De bonte raven van de Faeröer Eilanden

De bonte raven van de Faeröer Eilanden

De bonte raaf was een kleurenslag van de Noord-Atlantische ondersoort van de gewone raaf die alleen op de Faeröer Eilanden leefde. In de hedendaagse Faeröer eilanden wordt de vogel hvítravnur (“witte raaf”) genoemd, maar de oudere naam is Gorpur bringu hvíti (“witborst”). Normale individuen van de ondersoort varius, die wordt gevonden op zowel IJsland en de Faeröer eilanden, vertonen al een neiging tot meer uitgebreide witte veerbasissen in vergelijking met de andere ondersoorten. Lees hier meer over de IJslandse raaf. Maar alleen op de Faeröer eilanden, zou een mutatie in het melaninemetabolisme in de populatie zijn ontstaan. Hierdoor zouden van sommige vogels ongeveer de helft van hun veren volledig wit zijn. Sinds het midden van de 20e eeuw is deze kleurslag verdwenen. De bonte raaf had grote delen met witte bevedering, meestal op het hoofd (deze intelligente vogels zegt men u tegen), de vleugels en de buik en de bek was lichtbruin.

Jacht op de bonte raven leidde tot uitsterven

Het eerste bewijs van het bestaan van de bonte raaf lijkt te vinden te zijn in de pre-1500 kvæði Fuglakvæði eldra (“De oudere ballade van vogels”) die 40 lokale soorten vermeldt, waaronder de reuzenalk. De bonte raaf was een object van belang voor verzamelaars. In de negentiende eeuw werden de bonte vogels selectief neergeschoten omdat men er hoge prijzen voor kon krijgen. De sýslumaður (sheriff) van Streymoy, Hans Christopher Müller,  betaalde ooit twee Deense rigsdaler voor een opgezet exemplaar van het eiland Nólsoy. Zulke bedragen, een grote hoeveelheid geld voor de verarmde Faroer-boeren, maakten het schieten van een bonte raaf een winstgevende onderneming. Bovendien werd in het algemeen op raven gejaagd als zijnde ongedierte. In het midden van de negentiende eeuw werd elk Faroer-man in de jachtleeftijd bij koninklijk besluit bevolen om minstens één raaf of twee andere “roofvogels” per jaar te schieten of anders vier skillings boete te krijgen.

Een van de laatste bonte raven werd op 2 november 1902 op het eiland Mykines neergeschoten. In de herfst van 1916 werd een andere vogel gezien op Velbastaður en op Koltur. De laatst bekende bonte raaf werd gevonden in de winter van 1947 op Nólsoy en verdween laat in 1948. Omdat deze laatste waarnemingen grote belangstelling wekten lijkt het waarschijnlijk dat na 1948 geen bonte raaf meer is waargenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *