Thorshavn is de stad van Thor

Thorshavn is de stad van Thor

Tórshavn (uitspraak Faeröers: [ˈtʰɔurʂhaun]) is de hoofdstad en grootste stad op de Faeröer eilanden. De stad is vernoemd naar de hamer die de Noorse dondergod Thor hanteert en daarmee de betekenis geeft: de haven van Thor. Tórshavn ligt aan de zuidoostkust van Streymoy, het grootste van de 18 eilanden. Met een bevolking van ongeveer 20.500 mensen is Tórshavn een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. 

Tórshavn is een kosmopolitische gemeente, waar geschiedenis en de 21-eeuwse moderniteit samenkomen om de unieke charme en aantrekkingskracht van de stad te creëren. Het is de plek waar oude verhalen worden verteld en nieuwe worden geschreven, waar de traditionele Faeröerse ballades nog steeds worden gezongen (en gedanst) en hedendaagse muziek wordt gecomponeerd. Het is een plek waar de traditionele Faeröerse kleding trots wordt gebruikt bij speciale gelegenheden en wollen designerkleding wordt gemaakt.

De hoofdstad van de 
Faeröer eilanden

In Tórshavn staan ​​pittoreske oude huizen met smaragdgroen en moderne gebouwen naast elkaar, en traditionele en internationale keukens voldoen aan verschillende smaken. De stad biedt een rijk cultureel leven, indrukwekkende kunsttentoonstellingen, recreatieve activiteiten, traditionele ervaringen, uitstekende hotels en restaurants en cafés en bars in Europese stijl; allemaal genesteld in een prachtig landschap.
Tórshavn is de geboortestad van William Heinesen (1900-1991). Hij was een gevierd dichter, schrijver van verhalen en korte verhalen, kinderboekschrijver, componist en schilder.

De hoofdstad van de Faeröer is het centrum van het schrift van Heinesen en wordt door hem genoemd “De Navel van de Wereld”. Het huis van Heinesen, Williamshús, is open voor bezoekers en blijft ongewijzigd sinds zijn overlijden in 1991. Het museum biedt tentoonstellingen van kunstwerken en bezienswaardigheden uit zijn tijd. 

Tinganes en Reyni in 
Tórshavn

Reyni is het oude en historische deel van Tórshavn, dat het kleine schiereiland in het centrum van de hoofdstad beslaat. Het schiereiland verdeelt de haven van Tórshavn in twee delen, Eystaravág en Vesteravág.
De oude stad in de hoofdstad is goed bewaard gebleven en heeft zijn oorspronkelijke historische stijl behouden en de oude stad is een van de meest populaire attractie op de Faeröer. Bijna alle andere met hout gebouwde steden ter wereld zijn ooit in de geschiedenis vernietigd door branden, maar door de eeuwen heen is Tórshavn gelukkig aan dat lot ontsnapt en nooit ten prooi gevallen aan een dergelijke ramp.

De oudste huizen in Reyni dateren uit de Middeleeuwen en veel van de huizen zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw, maar worden nog steeds gebruikt als privéwoningen en administratieve kantoren. De oude stad is vol gezoem van het dagelijkse leven. Smalle straatjes en steegjes slingeren rond de oude zwart geteerde huizen met turfdaken en helder witte ramen waardoor een miniatuurlabyrint vol verrassingen en charme ontstaat. Rijke verhalen en geschiedenis wonen in de oude stad en op een rustige vroege ochtend of late avond kun je de geschiedenis bijna horen fluisteren verhalen uit het verleden. Lees hier meer over het noorderlicht 
Faeröer eilanden
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *