Hoe je vier dagen in IJsland tijdens winter kunt invullen

Hoe je vier dagen in IJsland tijdens winter kunt invullen

Een winter vakantie IJsland van 4 dagen, is dat wat? Voor velen is het tijdens de winter wanneer IJsland zijn ware kleuren toont. Het is de tijd van het jaar dat de naam van het land echt begint te kloppen, en wanneer de afgelegen locatie van het eiland het een echt voordeel oplevert. Dit voordeel waar ik over spreek heeft te maken met het beroemde noorderlicht. IJsland staat bekend als een ideale plek om ze te zien, en niet alleen in de meer bekende standaardkleuren, maar ook in de meer ongewone kleuren zoals paars, roze en rood. Maar het noorderlicht is niet de enige reden waarom van IJslandse winters wordt gehouden. De winter is ook het seizoen van livemuziekfestivals en ongelooflijke kunsttentoonstellingen.

Ik heb het dan over enorme muziekfestivals zoals Iceland Airwaves en Sonar Reykjavik, die jaarlijks worden gehouden en internationale talenten en hun fans aantrekken. Dit is hoeveel mensen graag een lang weekend in IJsland in de winter doorbrengen, mogelijk voor een gouden cirkel tour of een duik in een van de vele warmwaterbronnen tussen muzikale acts. Lees hier meer over festivals van IJsland per maand.  Of misschien een meer ontspannen reis naar IJsland? Voor degenen die op zoek zijn naar een rustigere vakantie, biedt de IJslandse winter echter veel mogelijkheden. Denk aan de kristalblauwe ijsgrotten, enkele gletsjeractiviteiten zoals sneeuwmobiel rijden en wandelen en de ongelooflijke Snaefellsnes Schiereiland -tour noemen, een plek die in een volledig nieuw licht zal worden gezien wanneer deze in de winter wordt gedaan. Maar nu de 4 daagse winter vakantie 2020. 

Winter vakantie IJsland 4 dagen

Zie het noorderlicht.
Proef wat lokale gerechten.
Zie de watervallen in hun winterjassen.
Ga paardrijden.
Bezoek een lokaal zwembad.
Wandel door Reykjavik.
Doe de gouden cirkel.
Zie de reflecterende lichten in Harpa Concert Hall.

Dag 1. – Aankomst – Blue Lagoon – Reykjavik – Noorderlicht Tour. Hoewel vier dagen, om verschillende redenen, erg kort is voor een IJslandse winter vakantie, is het zeker te doen. Bij aankomst op de luchthaven van Keflavik hebt u een aantal opties om de stad in te komen. U kunt de Airport Direct transfer shuttle nemen, u kunt een huurauto ophalen (het beste vooraf te boeken voor betere prijzen) of u kunt een taxi nemen. Maar houd er rekening mee dat taxi’s verreweg de duurste optie zijn. Lees hier meer over vervoer van de luchthaven naar centrum van Reykjavik.  

Tussen de luchthaven en Reykjavik vindt u de beroemde Blue Lagoon. Het turkooisblauwe genezende water, de sneeuwwitte silicaklei en de zwarte lava-omgeving maken van de scène een echte droom. Het belangrijkste verschil is dat u deze droomplaats vanaf de luchthaven binnen 20 minuten kunt bereiken. Niets laat de vermoeidheid na een lange vlucht verdwijnen als een duik in de Blue Lagoon, dus we raden het aan als eerste stop. Zorg er wel voor dat u van tevoren reserveert, de beschikbaarheid “slots” zijn vaak snel vol. Lees hier meer over de Blue Lagoon prijzen en openingstijden

Dag 2. Watervallen en prachtige uitzichten

Dag 2. – De zuidkust van IJsland. Zorgt u ervoor dat u dat u de weersvoorspelling checkt voordat je op reis gaat. Als er tekenen van slecht weer aan de horizon zijn, wilt u misschien rondleidingen boeken. De Lava Tunnel-tochten zijn bijvoorbeeld uitstekend te doen op een dag met slecht weer. De meeste tijd wordt doorgebracht in deze magische lavabuis en geloof het of niet, maar het weer blijft hetzelfde in de grot, wat er ook gebeurt. Probleem opgelost! Als het prima weer is, en u maar vier dagen heeft, moet u er het beste van maken. Laten we dus beginnen met de zuidkust! Daar hebben we de beroemde prachtige watervallen, het mysterieuze zwarte zandstrand en andere fantastische bezienswaardigheden.

Of u nu een huurauto wilt nemen en zelf wilt verkennen of gewoon wilt meedoen aan een zuidkust IJsland tour is helemaal aan u. Maar houd er rekening mee dat de wegen in IJsland in de winter lastig kunnen worden. Tussen november en maart heeft het weer de neiging om trucjes te spelen, wegen snel te bevriezen of ons te verassen met een beetje volgaswind. Als je dus niet gewend bent om in minder gunstige omstandigheden te rijden, zou u in plaats daarvan kunnen overwegen om aan een tour deel te nemen. De dag begint in Reykjavik, waar u een grote verscheidenheid aan energieke ontbijtopties heeft. IJslandse koffieketens zijn Kaffitar en Te og Kaffi, eigenlijk de IJslandse Starbucks of Costa. Beide plaatsen zijn uitstekend voor een goede kop koffie en bagels of croissants. Lees hier meer over cafés in Reykjavik.

Van Reykjavik naar de Zuidkust

Vanuit Reykjavik leidt Road 1 (de ringweg van IJsland), een beruchte route die u door het hele land voert. In oostelijke richting voert deze u langs de charmante zuidkust, en dit is precies het plan voor dag twee! De weg voert u een berg op midden in een lavaveld, langs de rookpilaren van de hete bronnen in Hellisheidi, en weer naar beneden in de prachtige zuidelijke vlakten. Daar wordt u opgewacht door charmante dorpjes en steden, eerst Hveragerdi, daarna Selfoss, Hella en Hvolsvollur. Al deze dorpen zijn ideaal voor een lunchpauze of gewoon om te stoppen en uw benen te strekken. De afstand van Reykjavik naar Hvolsvollur is slechts ongeveer 1,5 uur.

Ongeveer 10 minuten van Hvolsvollur begint de eerste waterverblinding te verschijnen. Beroemd als de waterval waar u achter kunt lopen, trekt Seljalandsfoss reizigers van over de hele wereld en is een van de meest gefotografeerde plaatsen in IJsland. U zult zien waarom zodra u aankomt. Deze plek is pure magie. Velen weten dit niet, maar ongeveer 100 stappen van Seljalandsfoss in een kleine kloof vindt u een tweede waterval, Gljufrabui. Zorg ervoor dat u ook een glimp opvangt van Gljufrabui!

Ook hebben we de glorieuze waterval Skogafoss op de vruchtbare boerderij van Skogar. Zijn kracht en uitstraling zijn werkelijk ontzagwekkend en het pad aan de rechterkant maakt het mogelijk om de watervallen vanuit verschillende hoeken te bekijken. Geniet er van: dit is een waterval die u niet snel zult vergeten. Nabij Skogafoss ligt het bijna griezelige zwarte zandstrand van Reynisfjara. Het is een plek waar het vulkanische zand de bilderende golven van de Atlantische oceaan ontmoet, en waar een trilogie van ongelooflijke natuurlijke basaltrotsen uit de zee oprijs. Dit 
creëert een bijna sprookjesachtig landschap. Geen wonder dat vele Hollywood-regisseurs Reynisfjara keer op keer kiezen om scènes te maken. 

Laatse deel dag 2.

Nu is het tijd om van vulkanische zandstranden naar glinsterende gletsjers te reizen. De volgende is de absoluut prachtige Solheimajokull-gletsjer, gunstig gelegen nabij Reynisfjara en gemakkelijk bereikbaar via een klein wandelpad. U heeft de juiste uitrusting en een gids nodig om naar de top te wandelen, maar u kunt het ook vanaf het pad met plezier bewonderen. Neem alles in uw op, Solheimajokull is er misschien niet veel langer meer. Helaas staat het bekend als de krimpende gletsjer, omdat deze door klimaatverandering de afgelopen jaren snel van vorm is veranderd. Hier leest u meer over eerste IJslandse gletsjer die niet meer is. Ga nu weer terug naar uw accommodatie, dit keer om de zuidkust vanuit een geheel nieuwe invalshoek te bekijken. U zult verrast zijn hoe verschillend dingen er van oost naar west uitzien!

Dag 3 De gouden cirkel

Dag 3. De gouden cirkel. Als u een avondvlucht hebt op de vierde dag, of zelfs als u de hele dag hebt, wilt u misschien de derde dag gebruiken om het schiereiland Snaefellsnes te zien en de vierde dag om de Gouden Cirkel te zien. Deze derde dag draait helemaal om geschiedenis en water. In het binnenland voert de Golden Circle-tour u eerst naar Thingvellir National Park, zo belangrijk in de geschiedenis dat het nu een UNESCO-erfgoedsite is. Het is waar de Vikingen een parlement stichtten, waardoor het een van de oudste nog bestaande parlementen ter wereld is. Thingvellir is ook waar de continentale platen elkaar ontmoeten en toch zichtbaar uit elkaar drijven met het blote oog.

Na Thingvellir neemt de cirkel u mee naar Geysir, de beruchte naamgenoot van alle andere geisers ter wereld. Helaas is de grote Geysir niet uitgebarsten sinds een enorme aardbeving IJsland trof in de jaren 2000, maar gelukkig stapte zijn broertje Strokkur in en spuit nu elke 4-10 minuten krachtig de lucht in. Het zicht is onbeschrijfelijk! Derde op de Golden Circle-agenda is de gouden waterval, of Gullfoss zoals deze in het IJslands wordt genoemd. Deze gletsjerrivier met twee verdiepingen is afkomstig van een nabijgelegen gletsjer en loopt door een grote kloof. Er zijn drie verschillende uitkijkplatforms om de watervallen te bewonderen. Neem de tijd en bezoek ze allemaal. Er is ook een heerlijk menu in het nabijgelegen café Gullfoss. 

Wat te doen op dezelfde dag als de Gouden Cirkel ? De Gouden Cirkel is een activiteit van een halve dag, dus als u uw eigen huurauto heeft, kunt u extra stops maken. Enkele aanbevolen plaatsen zijn de Secret Lagoon, Efsti-dalur Dairy Farm, Fridheimar Tomato Farm of de Laugarvatn Fontana-stoombaden en spa. Als u echter een begeleide Golden Circle-tour wilt nemen, hebt u een aantal zeer opwindende opties. Ze omvatten sneeuwscooteren op de Langjokull-gletsjer, een Super Jeep-reis naar dezelfde gletsjer, het bezoeken van hete bronnen of de
Gouden Cirkel met een milieuvriendelijke nadruk op groene energiecentrales en kassen!

Eenmaal in Reykjavik kunt u voor een derde keer proberen het noorderlicht te zien, maar anders verwen uzelf dan gewoon met een aantal heerlijke lokale gerechten en maak een wandeling langs Harpa Concert Hall. De lichtinstallaties in het buitenste glas zijn fascinerend. Een pluim voor Olafur Eliasson de half-IJslandse, half-Deense kunstenaar!

Dag 4. Voor de vlucht terug

Dag 4. Deze dag hangt af van uw vluchttijd. Als u een vroege vlucht hebt, geniet dan van uw laatste momenten met een goede kop van iets warms in het eigenzinnige centrum van Reykjavik. Als uw vlucht echter later of misschien zelfs de volgende dag vertrekt, wilt u misschien wat meer bezienswaardigheden bekijken. Sommige geweldige tours die niet veel tijd kosten, zijn paardrijden in de buitenwijken van de hoofdstad of misschien een wandeling inclusief eten in Reykjavik. Beide zijn een fantastische manier om afscheid te nemen van het land en nog een laatste keer uw tenen in de IJslandse cultuur onder te dompelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *