Eifel vulkaan nabij Nederlandse grens

Eifel vulkaan nabij Nederlandse grens

Toen ik onlangs op een video over IJslandse vulkanen een kaart bekeek van actieve vulkanen en hotspots in Europa was ik even perplext. Tijdens de video (op 39:50 min. van video) werd een actieve vulkaan in Duitsland op slechts 100 kilometer van de Nederlandse grens getoond ? Dat moest toch een vergissing zijn ? En toch, nee, de Eifel vulkaan is een actieve vulkaan die elke 10.000 tot 20.000 jaar uitbarst met grote gevolgen. De laatste uitbarsting van de Eifel vulkaan was 10.000 jaar geleden. De op een na laatste uitbarsting van ongeveer 13.000 jaar geleden veroorzaakte een gigantische vloedgolf. Lava blokkeerde toen de Rijn bij Andernach, de regio van Koblenz van vandaag. Het stond daardoor toen geheel onder water. Dagen later brak de lavadam. Er werd daardoor een vloedgolf naar Nederland toegestuurd. Metershoge modderstromen en watermassa’s begroeven het Rijndal.

De gehele Vulkaan Eifel heeft een oppervlakte van ongeveer 2000 km² en heeft een bevolking van ongeveer 200.000 mensen. De Vulkaan Eifel strekt zich uit van de Rijn tot de Wittlich Depressie. Het wordt begrensd in het zuiden en zuidwesten door de Zuid-Eifel, in het westen door de Luxemburgse en Belgische Ardennen. In het noorden door de Noord-Eifel met inbegrip van de Hohes Venn. In het oosten vormt de Rijn zijn geografische grens, zonder vulkanisatie direct daarachter. Het landschap van de Vulkaan Eifel wordt gedomineerd door het recente vulkanisme. Vulkanische kraters en dikke basaltlagen creëren een divers landschap, dat duidelijk getuige is van zeer recente gebeurtenissen in geologische termen. De Vulkaan Eifel is vandaag de dag nog vulkanisch actief. Een teken van deze activiteit zijn de ontsnappende gassen, bijvoorbeeld in de Laacher See. Voor wie dus eens een actieve vulkaan (die elk moment kan uitbarsten) van dichtbij wil zien en daar niet voor naar bijvoorbeeld IJsland wil reizen kan eens naar de Eifel rijden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *