Waarom die constante aardbevingen? IJsland wordt langzaam uit elkaar gescheurd

Waarom die constante aardbevingen? IJsland wordt langzaam uit elkaar gescheurd

Zijn er vaak aardbevingen in IJsland ? In een gemiddelde week detecteert het nationale seismische netwerk van IJsland ongeveer 500 aardbevingen. Als een van de vulkanen wordt getroffen door een zwerm aan aardbevingen, kan dit jaarlijkse aantal nog hoger zijn. IJsland wordt “verscheurd”. De reden voor deze seismische activiteit is de locatie van IJsland bovenop de Atlantische bergrug, de uiteenlopende grens tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Terwijl de twee platen in tegengestelde richtingen drijven, wordt IJsland in feite langzaam uit elkaar getrokken. De snelheid van verspreiding langs de Mid-Atlantische Rug bedraagt ​​gemiddeld ongeveer 2,5 centimeter per jaar, of 25 kilometer in een miljoen jaar.

De vulkanische zones

De vulkanische zones in IJsland liggen direct boven de grens van de tektonische platen. Deze strekken zich uit ten oosten van het schiereiland Reykjanes, waar het Reykjanes bergkamdeel van de Noord-Atlantische bergkam effectief boven de zeespiegel uitkomt, en ten noordoosten van de Mýrdalsjökull-gletsjer in Zuid-IJsland. Dit onder het westelijke deel van Vatnajökull-gletsjer, in de Centrale Hooglanden, die zich uitstrekt naar het noorden in het Noordpoolgebied. Wanneer we een typische kaart van de seismische activiteit in IJsland en een kaart van de actieve vulkanische zones vergelijken, is het meteen duidelijk dat de twee elkaar perfect overlappen. Zie hier een kaart van IJslandse vulkanen.

De meeste aardbevingen zijn zeer kleine trillingen

De meeste aardbevingen gebeuren zonder dat mensen het merken. Ze hebben geen invloed op het dagelijks leven, behalve wanneer ze een teken kunnen zijn van een naderende uitbarsting, zoals dit najaar gebeurde toen een zwerm aan aardbeving de enorme subglaciale vulkaan Katla trof en de politie de omgeving evacueerde en de toegang tot nabijgelegen reisbestemmingen afsloot. In Þingvellir National Park, in Zuid-IJsland, kunt echter met eigen ogen duidelijk zien hoe deze natuurkrachten het landschap van IJsland vormen. De scheuren en kloven die de regio doorkruisen, zijn tekenen van de continentale drift tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen. 

Zwaardere aardbevingen in IJsland

Grote aardbevingen (3+ op de schaal van Richter) komen het meest voor bij vulkanen. De twee monstervulkanen Katla, verborgen onder de Mýrdalsjökull-gletsjer en Bárðarbunga, onder de Vatnajökull-gletsjer, zijn bijzonder actief sinds 2010. Andere vulkanen en vulkanische systemen hebben ook de afgelopen jaren gebeefd, waaronder het Eldey-systeem voor het schiereiland Reykjanes, Hengill ten zuiden van het Þingvellir Nationaal park en Hekla in Zuid-IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *