IJsgrotten in IJsland

IJsgrotten in IJsland

In IJsland zijn er veel ijsgrotten te vinden die je kunt bezoeken.  In het holst van de winter, wanneer alles verschijnt als een naadloze deken van wit, worden er kathedralen van blauw kristal gevormd diep in het hart van de IJslandse gletsjers. IJsgrotten in IJsland veranderen voor eeuwig ijskoude lichtstralen. Elke winter, voordat ze beginnen te druipen in de lentezon, kun je nooit twee keer in dezelfde ijs grot stappen zo snel veranderen ze. Met zo’n kort tijdsbestek om de adembenemende schoonheid van deze kristalstructuren te waarderen, kunnen ijsgrotentochten in IJsland snel vollopen. Reserveer dus ruim van tevoren om teleurstelling te voorkomen. IJsgrotten zijn zeker om blijvende herinneringen te creëren aan een bevroren wereld getint in koel blauw licht. Terwijl het massieve deel van de gletsjer het ijs comprimeert en verder van het zonlicht af beweegt, wordt de lucht naar buiten geduwd en worden de ijskristallen schokkend helderblauw van kleur.

Meer ijsgrotten in IJsland

We raden enkele van de beste plaatsen aan om naar ijsgrotten in IJsland te gaan. De Vatnajokull-ijsgrotten zijn de eerste. Als grootste ijskap van Europa, met een oppervlakte van 8100 vierkante kilometer, herbergt de Vatnajokull-gletsjer prachtige ijsgrotten. Het ijs van de gletsjer is op sommige plaatsen tot 1000 meter dik. Dit creëert indrukwekkende ijswanden die de gezochte ijsgrotten verbergen. Ga erheen door naar het oosten te reizen langs de zuidkustweg, waar je het Vatnajokull Nationaal Park kunt bereiken. Afhankelijk van welk deel van de gletsjer je bezoekt, kan de rit tot 7 uur duren in winterse omstandigheden. De Svínafellsjökull ijsgrot, zittend aan de kust van de zuidkust van IJsland, is de Svínafellsjökull-ijsgrot toegankelijk via een ingang van 22 voet op de kustlijn. De ongelooflijke hoeveelheid bevroren ijs weerspiegeld in de golven van de oceaan creëert een beeld van reflectie en breking van licht als geen ander. De enorme ingang wordt langzaam smaller naarmate de grot dieper de gletsjer in loopt en slechts 4 voet hoog wordt. Gelegen aan de rand van het Skaftafell Nationaal Park, kun je er komen door naar het oosten langs de zuidkust te rijden voor ongeveer 5 uur.

Kverkfjöll ijsgrotten IJsland

De Kverkfjöll ijsgrotten, in de noordoostelijke hooglanden van Vatnajokull liggen de ijsgrotten van Kverkfjoll. Deze bergketen reikt tot 1.764 m en actieve vulkanen in de regio creëren geothermische activiteit, resulterend in prachtige ijskamers. Wees getuige van het zeldzame natuurlijke fenomeen van een hete rivier die onder een gletsjergrot
stroomt. Houd er echter rekening mee dat de ijsgrotten van Kverkfjoll vrij ver weg zijn en het dichtstbijzijnde oriëntatiepunt in de buurt van de Sigurðarskáli-hut (gps-locatie is 64.44.850 N / 16.37.890 V) is. Je moet 3 kilometer van de Sigurðarskáli-hut wandelen om de ijsgrotten te bereiken. De Lofthellir ijsgrot, hoewel Lofthellir technisch gezien een 3500 jaar oude lavahol is, beschikt het over een aantal van de meest verbluffende lava-grotijssculpturen ter wereld. Deze wereld van ijs en duisternis is te vinden aan de rand van het Myvatn-meer in het noordoostelijke deel van IJsland. Het is 500 km van Reykjavik, dus je zou er met de auto of het vliegtuig heen moeten reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *