Het Hálslón-reservoir in Oost IJsland bezoeken

Het Hálslón-reservoir in Oost IJsland bezoeken

Het Hálslón-reservoir is een opslagreservoir in Oost-IJsland aan de Jökulsá á Dal-rivier. Het reservoir slaat water op voor gebruik in de waterkrachtproductie voor de Kárahnjúkar waterkrachtcentrale. Het stuwmeer werd gevormd door drie verschillende met beton bedekte, met rotsen gevulde dijkdammen: de Kárahnjúkastífla-dam, de Desjarárstífla-dam en de Sauðárdalsstífla-dam. In januari 2005 stemde het IJslandse parlement om een ​​groot gebied rond de status van het dampark te geven, waardoor het beschermd werd. Het gebied beslaat een tiende van de oppervlakte van IJsland. 

Dammen voor elektriciteitsproduktie

De Kárahnjúkastífla-dam is 193 m lang, 730 m lang en ligt over de rivier. Het is gemaakt van 8,5 miljoen kubieke meter beton en is daarmee de grootste dam in zijn soort in Europa. De bouw van de dam begon in april 2003 en werd voltooid in november 2006. De Kárahnjúkastífla-dam creëert niet alleen het reservoir, omdat de dam hoger ligt dan de twee valleien die de riviervallei flankeren. Om het gewenste niveau te creëren, werden hulp- of zadeldammen gebouwd. De 60 meter lange en 1.000 meter lange Desjarárstífla-dam grenst aan en ten oosten van de Kárahnjúkastífla-dam. De Sauðárdalsstífla Dam ligt 4 km naar het zuidwesten, 25 m hoog en 1.100 m lang. Beide extra dammen zijn gebouwd tussen april 2004 en oktober 2006. Het reservoir begon te vullen in september 2006.  Het water dat wordt gebruikt voor de productie van hydro-elektriciteit in het reservoir wordt geloosd in de Jökulsá í Fljótsdal-rivier naar het noordoosten. Lees hier meer over waterkrachtcentrales in IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *