Vatnajökull Nationaal Park in Noord Oost IJsland bezoeken

Vatnajökull Nationaal Park in Noord Oost IJsland bezoeken

Wie naar IJsland gaat moet het Vatnajökull Nationaal Park in Noord Oost IJsland in de hooglanden en haar bezoekerscentrum bezoeken. Vatnajökull is niet alleen de grootste gletsjer op IJsland, maar in heel Europa. Het beslaat meer dan 8100 km2 en heeft ongeveer 30 uitlaatgletsjers. Vatnajökull Nationaal Park werd in 2008 opgericht op de grondslag van het Skaftafell Nationaal Park en het Jökulsárgljúfur-reservaat. Het nationale park Vatnajökull is het grootste beschermde gebied van Europa. Afgezien van de gletsjer, omvat het nationaal park enkele hoog aangeschreven natuurlijke wonderen; enorme gletsjerrivieren, verbluffende valleien, prachtige gletsjerlagunes en indrukwekkende watervallen. 

De Vatnajokull gletsjer in het
Vatnajokull nationaal park

IJsland kreeg zijn naam vanwege de enorme hoeveelheid gevonden ijs die het land bedekte. Nog steeds zijn er overal in het land tal van ijskappen te vinden, maar geen enkele komt dicht bij de omvangrijke Vatnajökull. Vatnajökull of ‘de watergletsjer’ zoals je de naam grofweg zou kunnen vertalen, is niet alleen veruit de grootste gletsjer van IJsland, maar ook van het hele Europese continent. De gemiddelde dikte van de gletsjer is ongeveer 500 meter, maar het dikste deel is 950 meter bijna een hele kilometer! Vatnajokull beslaat meer dan 8100 km2 en heeft ongeveer 30 outlet-gletsjers die voornamelijk uit de gletsjerbasis naar de zuidkust kruipen. Deze gletsjertongen zijn enkele van de meest prachtige bezienswaardigheden die je ooit zult zien, met blauw kristalijs, vulkanische as lagen en ongelooflijk gevarieerde flora.

Vatnajökullis samengesteld uit meerdere parken

IJslanders zijn erg begaan met hun gletsjers die hun landschap van nederzetting hebben gedecoreerd en in 2008 werd het Vatnajökull National Park eindelijk opgericht om te beschermen en te dienen in het beste belang van deze magische plek. Het park is gesticht rond twee reeds bestaande nationale parken Skaftafell Nationaal Park en Jökulsárgljúfur Nationaal Park. Het nieuwe nationale park is het grootste beschermde gebied van Europa en afgezien van de gletsjers, omvat het nationaal park Vatnajokull enkele hoog aangeschreven natuurlijke wonderen; enorme gletsjerrivieren, verbluffende ravijnen, prachtige gletsjerlagunes en indrukwekkende watervallen.

Leuke weetjes over de Vatnajökull-gletsjer

Ongeveer 10% van IJsland is bedekt met IJsland met Vatnajökull voor 8%. Vatnajökull is de grootste gletsjer van Europa. Jökulsárlón Glacier Lagoon is het diepste meer van IJsland. De oorspronkelijke naam van de gletsjer was Klofajökull. Vatnajökull wordt verondersteld ongeveer 2500 jaar geleden te zijn gevormd. Je zou alle mensen in de wereld TWEE keer kunnen laten passen binnen in het oppervlak van Vatnajökull. De hoogste berg van Vatnajökull is Bárðabunga, maar de hoogste top van zijn uitlaatgletsjer is Hvannadalshnúkur van Öræfajökull. 

Waar is Vatnajökull gelegen?

Dit is niet bepaald een eenvoudige vraag om te beantwoorden, met een ijskap van 8100 km2 zeg maar, maar we kunnen grofweg zeggen dat Vatnajökull zich in de centrale tot zuidoostelijke hooglanden van IJsland bevindt. Vatnajökull is te zien langs de kust langs de zuidkust en voegt een echte charme toe aan het gebied. Vatnajökull Nationaal Park reikt helemaal tot aan het noorden tot Ásbyrgi en verder en helemaal tot aan het vlakke land in het zuiden. Het raakt het westen bijna aan het hooglandmeer Þórisvatn en in het oosten strekt het zich uit tot Fljótsdalshreppur, waar de wilde rendieren van oost IJsland zwerven. Het is veilig om te zeggen dat het grootste nationale park van Europa zich uitstrekt over enkele van de meest fascinerende gebieden in IJsland.

Naar Vatnajokul reizen

Rijden van Reykjavík naar Vatnajökull is eenvoudig. Je rijdt de stad uit op weg 1 in oostelijke richting, rijdt over de Hellisheiði heide en verder naar beneden naar de stad Hveragerði, door Selfoss en volgt dezelfde weg als je deed vanuit Reykjavík tot je je bestemming bereikte. De route kan niet eenvoudiger worden gevolgd. Geen bochten maar veel prachtige bezienswaardigheden en attracties vlak langs de weg om even bij te stoppen en de schoonheid in je op te nemen. Enkele voorbeelden zijn de watervallen Seljalandsfoss en Gljúfrabúi. De krachtige waterval Skógafoss, het pikdonkere Reynisfjara-zandstrand en de onberispelijke Dyrhólaey de kaap met het gebogen gat. Hierna passeer je een tijdlang de zwarte zandvlaktes totdat je de stad Kirkjubæjarklaustur bereikt en op dit punt zult je de eerste waarneming van Vatnajökull beleven. Voor de meesten begint het bezoek in het Skaftafell National Park (4 uur van Reykjavík), in Jökulsárlón (5 uur van Reykjavík) of een van de andere gletsjerlagunes zoals Heinabergslón en Fjallsárlón.

3 gedachten over “Vatnajökull Nationaal Park in Noord Oost IJsland bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *