De laatste vulkaanuitbarsting van Prestahnúkur in IJsland

De laatste vulkaanuitbarsting van Prestahnúkur in IJsland

De laatste uitbarsting van de vulkaan Prestahnúkur was
3350 voor Christus. De centrale vulkaan Prestahnúkur bestaat uit ryoliet en heeft een kleine magmakamer. Aan de voet ervan bevindt zich een gebied met hoge temperaturen dat aangeeft dat de vulkaan actief is. In 2009 hebben enkele geologen van het Icelandic Meteorologic Institute onderzoek gedaan naar het materiaal over aardbevingen in het gebied. Dit toont aan dat vulkanische kloven in de richting van het zuidwesten en noordoosten liggen en onder andere de gletsjers Þórisjökull en Geitlandsjökull-Langjökull bereiken. De ryoliet van de berg was voor enige tijd erg populair en werd als bouwmateriaal geëxploiteerd, deels voor export. Maar de mijn is gesloten. 

Hoogtepunt van de priesters

De naam van de vulkaan betekent “hoogtepunt van de priesters”. De oorsprong van de naam was een expeditie van twee priesters in de hooglanden in de 17e eeuw. Het werd gezien als een hele onderneming op het moment dat ze deze regio binnengingen. Ze verkenden vooral een vallei achter de Þórisjökull genaamd Þórisdalur, die een slechte reputatie had in sagen en volksverhalen omdat men dacht dat het door spoken werd achtervolgd en dat wetteloze mensen daar zouden wonen. Zoals vandaag duidelijk is, vonden ze niets van dat soort, maar ze werden als helden beschouwd toen ze terugkwamen van deze expeditie. De hoogvlakte Kaldidalur ligt niet ver van de berg en het is mogelijk om de berg te bereiken via een slechte weggetje per jeep en deze te beklimmen. Hier vind je een overzicht vulkanen IJsland kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *