Eldgjá vulkaan Zuid IJsland bezoeken

Eldgjá vulkaan Zuid IJsland bezoeken

Eldgjá (of “vuurkloof”) is een vulkaan en een kloof in IJsland die je kunt bezoeken. Eldgjá en de Katla-vulkaan maken deel uit van hetzelfde vulkanische systeem in het zuiden van het land. Gelegen tussen Landmannalaugar en Kirkjubæjarklaustur, is Eldgjá de grootste vulkaankloof ter wereld, ongeveer. De Eldgja in IJsland is 40 km lang, 270 m diep en 600 m breed op zijn hoogst. De Eldgja werd ontdekt door Þorvaldur Thoroddsen in 1893. De eerste gedocumenteerde uitbarsting in 939 was meteen het grootste overstromingsbasalt in de historische tijd. De oppervlakte van de lava is ongeveer 800 km2. Naar schatting 18 km3 magma stroomde er uit de aarde. Bewijs van boomringen van rond het noordelijk halfrond wees erop dat de uitbarsting in 939 de zomer van 940 een van de koelste zomers in 1500 jaar was. De gemiddelde temperaturen in de zomer op plaatsen die zo uiteenlopen als Centraal-Europa, Scandinavië, Canada, Alaska en Centraal-Azië waren 2 ° C lager dan normaal.

De Eldgja vulkaan in IJsland werd gebruikt om het Christendom te promoten

In maart 2018 suggereerde een team van middeleeuwse historici en wetenschappers van de Universiteit van Cambridge dat een beroemd middeleeuws IJslands gedicht, Vǫluspá, dat naar schatting dateerde uit 961, een ongeveer hedendaagse kroniek was van de vulkaan Eldgjá’s uitbarsting in 939. De onderzoekers suggereerden dat de dramatische beelden van Eldgjá’s uitbarsting doelbewust werden ingeroepen om de verspreiding van het Christendom in IJsland te versnellen. Er is een waterval genaamd Ófærufoss in de kloof. Een natuurlijke brug over de waterval verdween in 1993, naar verluidt als gevolg van overtollig water uit smeltend ijs.
Het noordelijke deel van Eldgjá, ​​inclusief Ófærufoss en de omliggende gebieden, maken sinds 2011 deel uit van het Vatnajökull Nationaal Park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *