Is het gevaarlijk in IJsland

Is het gevaarlijk in IJsland

De IJslandse natuur kan erg gevaarlijk zijn, ja zelfs dodelijk. Voorkom ongelukken door te lezen over de gevaarlijkste aspecten van IJsland en goed op de hoogte te zijn van de gevaren in IJsland. Helaas zijn er een aantal toeristen gestorven in IJsland vanwege de extreme tegenstellingen in het weer en in de natuur. Veel gevallen konden worden voorkomen als mensen zich meer bewust waren van de risico´s en de mogelijke gevaren die de IJslandse natuur kan hebben. Het land wordt vaak ‘het land van ijs en vuur’ genoemd en die naam moet niet lichtvaardig worden opgevat.

Ongeluk op het strand van Reynisfjara

In het licht van een recent dodelijk ongeval dat plaatsvond op een van de populairste toeristische bestemmingen van IJsland op het strand van Reynisfjara, hebben we besloten IJsland’s gevaarlijkste aspecten samen te brengen, in de hoop dat dit artikel veel reizigers kan informeren over de (soms bijna onzichtbare) gevaren van IJsland en voorkomen dat er veel ongelukken gebeuren. Lees voordat je op IJsland gaat reizen hoe je in IJsland veilig kunt rijden en informeer jezelf over de IJslandse zoek- en reddingsteams. Zorg ervoor dat je je reisplan bij de opsporings- en reddingsteams achterlaat en vermijdbare fouten voorkomt, zodat je hun kostbare tijd niet hoeft te verspillen. We willen dat onze reizigers veilig reizen en gezond naar huis gaan !

Gevaarlijke stranden IJsland

Sommige van de stranden van IJsland zijn erg populaire toeristische bestemmingen, met name het zwarte Reynisfjara-strand aan de zuidkust van IJsland. Miljoenen mensen hebben dit prachtige gebied bezocht, waar je het pikzwarte zand, de lineaire basaltkolommen en niet te vergeten de indrukwekkende golven van de Noord-Atlantische oceaan kunt bewonderen. Deze golven zijn echter uiterst onvoorspelbaar. Ze kunnen heel hoog en groot zijn en de onderstroom in de ijskoude zee is erg sterk. Sneaker-golven kunnen ook voorkomen – wanneer een enkele golf veel groter is dan de andere, en ver op het strand eindigd. Er zijn veel grote rotsen in het gebied, die scherpe randen hebben waar de golven op neerstorten. Visueel zien de golven er spectaculair uit, dus misschien komt het niet als een verrassing dat toeristen (en de lokale bevolking) uren kunnen besteden aan het kijken en het maken van foto’s en video’s. Het gevaar ligt in het te dicht bij de golven komen. Zelfs als het een mooie en rustige dag is en je het gevoel hebt dat je op een veilige afstand bent, dan kan plotseling een grote golf komen en je naar de zee vegen. Bijna elke dag wordt Iemand wordt door de golven gepakt! Terwijl de meeste mensen gewoon wat natte kleding of schoenen krijgen, raakt bij sommigen hun camera-apparatuur kapot (wat heel gewoon is) en tragisch genoeg zijn er een paar mensen gestorven.

Gevaarlijke gletsjers IJsland

De gletsjerlagune van Jökulsárlón is een van de populairste bestemmingen van IJsland en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Indrukwekkende ijsbergen zweven rond in een grote lagune, die is genesteld in de grootste gletsjer van Europa, Vatnajökull. In de winter kun je de IJslandse noorderlichten boven je hoofd zien dansen, soms weerspiegeld in de lagune en het ijs erin. Dit is de hemel van elke fotograaf. Wanneer je naar de lagune gaat, zie je borden die mensen verbieden op het ijs in de lagune te lopen. Er zijn normaal gesproken een aantal gidsen in de omgeving, die allemaal aan mensen vertellen om niet op het ijs te lopen. Toch lijken er altijd een paar mensen te zijn die zich niet bewust zijn van het gevaar, of het negeren en over het ijs lopen (of zelfs zwemmen in de lagune!) Naar een zwevende ijsberg – vaak vanwege die altijd zo waardevolle selfie. Hoewel het ijs aan het land is gekoppeld wanneer je aankomt, en het veilig lijkt om verder te lopen, kan het gemakkelijk van het land afbreken. Als je merkt dat je op een ijsblok in de lagune bent gestrand, loop je ernstig gevaar omdat het ijs kan omvallen, wat betekent dat je in het ijskoude water zou vallen of zelfs onder de ijsberg zou kunnen komen te zitten. Het water is zo koud dat mensen er maar een paar minuten in kunnen blijven voordat ze onderkoeld raken en sterven, en de stroming in de kalme lagune is sterk en kan mensen gemakkelijk naar zee brengen. Nogmaals, mensen hebben de neiging om verkeerd in te schatten hoe stabiel en veilig de natuurlijke attracties in IJsland zijn, die kunnen leiden tot dodelijke incidenten.

Het veranderlijke weer van IJsland is gevaarlijk

Er is een gezegde in IJsland dat luidt: “Als je het weer niet leuk vindt, wacht dan 5 minuten”. Het weer kan plotseling veranderen – en verandert voortdurend. Het kan binnen enkele seconden drastisch veranderen op dezelfde plek en kan ook drastisch veranderen van de ene locatie naar de volgende. Met het uitgestrekte landschap kun je letterlijk zien dat er regen aan je rechterkant is, maar zon aan de linkerkant. Het weer kan dramatisch verschillen, afhankelijk van je locatie in het land (het kan zonnig en leuk zijn in Reykjavík, waar je je dag begint, maar een sneeuwstorm in de hooglanden). Dit betekent dat je kunt rijden door regen, sneeuw, zon, wind en mist, allemaal binnen hetzelfde uur – of zelfs in een paar minuten. En je moet nooit de windvlaagfactor in IJsland onderschatten. Wind kan ook zomaar grote hoeveelheden sneeuw de weg opblazen. Terwijl sneeuwstormen meestal in de winter plaatsvinden, is bekend dat ze ook midden in de zomer kunnen plaatsvinden – al zullen ze eerder plaatsvinden in de hooglanden, waar je niet veel beschutting of verkeer zult vinden.
Wandelen in IJsland is een geweldige manier om het land te verkennen, en erg populair. Als je echter in IJsland gaat wandelen, moet je voorbereid zijn op elk weertype. Zelfs in de zomer. Breng lagen wol aan en vermijd het dragen van katoen of denim, die als ze koud worden en hun isolatiemogelijkheden verliezen als ze nat zijn. Dit zijn slechts enkele van de gevaren van IJsland.

Het weer in IJsland

Eén gedachte over “Is het gevaarlijk in IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *