Bossen in IJsland geschiedenis

Bossen in IJsland geschiedenis

Lees verder alles wat er te weten valt over de bossen van IJsland! Hoe werd IJsland zo snel een ontbost land en wat zijn de inheemse bomen en vegetatie die hier groeien? Wat is de toekomst van de IJslandse bossen en zijn er bossen die je kunt bezoeken tijdens je reis naar IJsland? Duizend jaar geleden, bij de toen eerste nederzetting van Noormannen in IJsland, was ongeveer 40% van het platteland bebost. Tegenwoordig is het eiland het meest bekend om zijn grimmig mooie, maar boomloze landschap. Wat ging er zo mis in die tussenliggende 1000 jaar? Binnen enkele eeuwen na de eerste nederzetting zou IJsland een van de slechtste voorbeelden van ontbossing ooit zijn. Waar ooit bomen stonden, waren er nu enkel weideland, kale grond en jong gras. Dit veroorzaakte een ommekeer in het milieu zoals die er sindsdien niet meer zijn geweest.

Hoe verdwenen de IJslandse bossen

Maar hoe zijn de bossen van IJsland in minder dan driehonderd jaar verdwenen? Het antwoord ligt natuurlijk bij de mensen die hier naartoe zijn verhuisd. Toch kunnen we deze oude kolonisten weinig verwijten. Immers, met de omstandigheden zoals die er waren, was hout een essentiële bron van brandstof (d.w.z. een bron van warmte tegen de koude IJslandse winters) en als bouwmaterialen voor gebouwen, boten en omheiningen. Er moet ook aan worden vermeld dat, tot iets meer dan een eeuw geleden, IJslanders tot de armste mensen op de planeet behoorden. Deze constante behoefte aan voedsel moest natuurlijk wel het hele land verwoesten … de kolonisten hadden alle middelen nodig die ze konden krijgen.

Ontbossing voor landbouw IJsland

Een andere belangrijke reden om de bossen te ruimen, was de noodzaak om het land te gebruiken voor landbouw. Nadat de IJslanders een aantal verschillende soorten vee hadden geïmporteerd zouden deze later de hernieuwde groei van het bos belemmeren door hun constante grazen. het waren vooral de IJslandse schapen die jonge planten en bomen opaten. Alle bomen en veel planten stierven uit op IJsland. Later onderzoek heeft aangetoond dat dit een opzettelijke economische strategie was voor een deel van de kolonisten die vonden dat het essentieel was om hun lokale veeteeltindustrie te versterken. Lees hier meer over de landbouw in IJsland. Er was echter enkel begrip van de vroege kolonisten voor de milieuschade die werd aangericht. erosie is slechts een van de problemen. Lees hier meer over de huidige bossen van IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *