De vulkaan Laki IJsland

De vulkaan Laki IJsland

De IJslandse vulkaan Laki of Lakagígar (Kraters van Laki) is een vulkanische kloof in het zuiden van IJsland, niet ver van de vulkanische kloof van Eldgjá en het kleine dorpje Kirkjubæjarklaustur. De spleet wordt ook wel Lakagígar genoemd, terwijl Laki een berg is die door de spleet wordt doorgesneden. Lakagígar maakt deel uit van een vulkanisch systeem met als middelpunt de vulkaan Grímsvötn en de vulkaan Thordarhyrna. Het ligt tussen de gletsjers Mýrdalsjökull en Vatnajökull, in een gebied van spleten dat in de richting van zuidoost naar noordoost loopt. Een vulkaan uitbarsting van Laki leidde tot de dood van meer dan 50% van de IJslandse veestapel en de vernietiging van de overgrote meerderheid van alle gewassen. Lees hier meer over vulkanen in IJsland. Kijk hier naar de vulkanen van IJsland op een kaart.

Uitbarsting vulkaan Laki

Het systeem brak gewelddadig uit over een periode van acht maanden tussen juni 1783 en februari 1784 vanaf de Laki-kloof en de aangrenzende vulkaan Grímsvötn. Hierbij stroomde naar schatting 42 miljard ton of 14 km3 basaltlava en wolken giftige fluorwaterstofzuur en zwaveldioxideverbindingen uit die de bodem verontreinigden. Dit leidde tot een hongersnood die vervolgens ongeveer 25% van de bevolking van het eiland doodde. De lavastromen vernietigden ook 20 dorpen. De uitbarsting van de vulkaan Laki en zijn nasleep veroorzaakten een daling in temperaturen wereldwijd, aangezien 120 miljoen ton zwaveldioxyde op het Noordelijk Halfrond werd gespuugd. Dit zorgde voor mislukte oogsten in Europa en leidde mogelijk tot droogte in Noord-Afrika en India. Er zijn aanwijzingen dat de uitbarsting van de Laki vulkaan de Afrikaanse en Indiase moessoncirculatie verzwakte. Dit leidde tot 1 tot 3 millimeter minder dagelijkse neerslag dan normaal in de Sahel van Afrika. Dat  resulteerde weer in een lage stroming in de rivier de nijl. De resulterende hongersnood die Egypte in 1784 teisterde kostte het land ongeveer een zesde van zijn populatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *