Haaien IJsland, de groenlandse haai

Haaien IJsland, de groenlandse haai

De Groenlandse haai is de meest koude tolerante haaiensoort ter wereld en de enige die regelmatig wordt aangetroffen in de oceaan ten noorden van IJsland. Het is een haaiensoort met een lange levensduur en groeit tot minstens 6,5 meter en 1.000 kg. Het eet bijna alles wat het kan inslikken en is beroemd om zijn gulzigheid. Verschillende soorten zeedieren zijn in de maag aangetroffen, evenals verdronken katten, honden, paarden en rendieren. Het is niet nodig om de haai op het land te vrezen. Dit omdat dit waarschijnlijk dierkarkassen zijn die in de oceaan van land zijn afgedreven. In Eyjafjörður werd een haai gevonden met een grote zeehond en veertien grote kabeljauwen in de maag.

Commerciële soort haai

De Groenlandse haai wordt sinds de oudheid gevangen in de IJslandse wateren. In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was het eigenlijk een van de belangrijkste commerciële soorten in IJsland, en in sommige jaren misschien wel de belangrijkste. Tot het begin van de 20e eeuw waren de haaienvisserijen de belangrijkste visserijen in het noorden van IJsland, vooral in Eyjafjörður. Hier vormden ze de belangrijkste vangst van de eerste grote zeilboten die daar actief waren. Haaienvissers waren op dat moment de helden van de zee en de bekendste onder hen was Shark-Jörundur van het eiland Hrísey.  Tegenwoordig wordt de Groenlandse haai meestal alleen gevangen als bijvangst in andere visserijtakken. 
Historisch gezien was de Groenlandse haaien vangst gericht op zijn lever die zeer rijk aan waardevolle leverolie is. Concurrentie met goedkopere walvisolie en ruwe olie leidde tot de ineenstorting van de haaienolie-industrie.

Groenlandse haai opeten? (haaien IJsland)

In recentere jaren zijn de gevangen Groenlandse haaien de bron van een gerecht genaamd hákarl. Dit betekent simpelweg haai in het IJslands. Omdat de haai zijn vloeibare afval via zijn vlees verwerkt, is het ongeschikt als een voedsel zonder speciale behandeling. Eerst wordt het vlees van de vis maandenlang gefermenteerd. Daarna wordt het opgehangen om het meeste van de ammoniak eruit af te laten luchten voordat het geschikt is voor consumptie. Het wordt ongekookt geserveerd en meestal in kleine blokjes gesneden. Hoewel dit gerecht generaties lang een facet van de IJslandse keuken is, neemt zijn populariteit onder jongere generaties af. Het is nu een heel gebruikelijke nieuwigheid voor toeristen om te proeven. De sterkte van de smaak en geur is voor de meeste mensen schokkend. Ook adviseren wij om geen haaienvlees te eten daar haaien overbevist worden. Lees hier over het haaienmuseum IJsland.

Eén gedachte over “Haaien IJsland, de groenlandse haai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *