Westman eilanden IJsland

Westman eilanden IJsland

De archipel Vestmannaeyjar (de Westman-eilanden of Westman eilanden) ligt net voor de zuidkust van IJsland en met de veerboot is het ongeveer 30 minuten van Landeyjahöfn (Landeyjahofn), 3 uur van Þorlákshöfn (Thorlakshofn) en met het vliegtuig – 20 minuten van Reykjavík. De archipel bestaat uit ongeveer 15 eilanden. Heimaey, op 13,4 km2, is het grootste en enige bewoonde eiland, met een bevolking van rond de 4.500. De Westman-eilanden zijn ideaal voor zowel een dagtocht als een langer verblijf en zijn een favoriet bij vogelaars. De grootste papegaaiduikerkolonie in de Noord-Atlantische Oceaan ligt op de Westman-eilanden. Naar schatting bevat het leefgebied 20% van de wereldpopulatie papegaaiduikers. Daarmee is het de grootste kolonie van papegaaiduikers ter wereld is. Van april tot augustus is Heimaey op de Westman-eilanden een must voor alle papegaaiduikerliefhebbers.

Geschiedenis Westman-eilanden IJsland

De Westman-eilanden staan ​​vooral bekend om hun vulkanische geschiedenis. Ze zijn gevormd door onderzeese vulkaanuitbarstingen tussen 10.000 en 20.000 jaar geleden. De laatste vulkaanuitbarsting vond plaats in 1973 toen zich een 1.600 meter lange spleet opende. Binnen 2 dagen steeg een kegelvormige berg meer dan 100 meter boven de zeespiegel. De “kegel” werd later Eldfell of “vuurberg” genoemd. De uitbarsting duurde bijna 5 maanden. De vissershaven, ook wel Vestmannaeyjar genoemd, op het eiland Heimaey was bijna verwoest. De effecten zijn nog steeds zichtbaar in de stad en wordt wel het “Pompeii van het noorden” genoemd. Er is een project gaande om enkele van de bijna 400 huizen en gebouwen die nog steeds onder de lava en as zitten uit te graven.

Hulp van alle IJslanders

Op het moment van de uitbarsting heeft heel IJsland, direct of indirect, deelgenomen aan het helpen van de inwoners van Heimaey. Op advies van de IJslandse geologen en geofysici werd besloten om de lavastromen die de stad en de vissershaven volledig dreigden te verwoesten te bevechten. Er werd een operatie opgezet om de voortschrijdende lavastromen af ​​te koelen door er zeewater op te pompen. Hierdoor werden de stromingen vertraagd, omgeleid of zelfs gestopt. Niet alleen was dit streven succesvol om het verlies van de haven te voorkomen, maar de lava die de ingang van de haven bijna blokkeerde, is nu een bondgenoot geworden en fungeert nu als een golfbreker. Deze beschermen de haven tegen stormen. 

Ontvoering door Barbarijse piraten

Waarschijnlijk de meest tragische gebeurtenis in de geschiedenis van de Westman-eilanden was de overval door Barbarijse kapers in 1627. De piraten ontvoerden 234 mensen, bijna de helft van de inwoners in die tijd,  en brachten hen in Algerije in de slavernij. De meesten van hen zijn nooit in staat geweest om naar IJsland terug te keren. Veel plaatsnamen op Heimaey zijn een herinnering aan dit hartverscheurende evenement.

Bezienswaardigheden en activiteiten Westman-eilanden IJsland

Tegenwoordig blijven de Westman-eilanden een van de belangrijkste viscentra van IJsland. De Westman-eilanden zijn omringd door bergen, eilanden, vulkanen en vol met zeevogels. Ze zijn ook een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in IJsland. Tot de vele activiteiten behoren diepzeevissen, vogels kijken en walvis spotten, paardrijden, natuurlijke geschiedenis en volksmusea, om er maar een paar te noemen. Heimaey heeft ook een van de mooiste 18 holes golfbanen ter wereld. Het beklimmen van vulkanen en over lavavelden of langs de kustlijn wandelen zijn ook favorieten. De lokale bevolking staat bekend om hun gastvrijheid, die ook sterk aanwezig is tijdens het jaarlijkse festival van de Westman-eilanden – Þjóðhátíð (Nationaal Festival). “Het festival” dat duizenden mensen aantrekt. 

Festivals Westman-eilanden IJsland

Het festival Þjóðhátíð wordt meestal gehouden in het eerste weekend van augustus. Het is een openluchtfestival van 3-4 dagen met verschillende soorten entertainment, waaronder een traditioneel vuurwerk. Een ander jaarlijks evenement, uniek voor de Westman-eilanden, is een speciale favoriet van de IJslandse kinderen. Dit festival is tijdens de ‘redding van papegaaiduikers-tijd’ in augustus, wanneer de jonge papegaaiduikers hun klifnesten verlaten om over de Noord-Atlantische Oceaan te vliegen. Omdat ze bij maanlicht navigeren raken ze vaak in de war door de stadslichten en vallen ze in plaats daarvan neer in de straten. De Heimaey-kinderen zijn er om snel naar de jonge papegaaiduikers te rennen, ze op te pakken en in de zee vrij te laten. Deze jaarlijkse zoek-en-redding van de jonge papegaaiduikers is een gewoonte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Lees hier meer over andere eilanden IJsland.

5 gedachten over “Westman eilanden IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *