Zuid IJsland regio 2019 vol met natuurwonderen.

Zuid IJsland regio 2019 vol met natuurwonderen.

Zuid-IJsland is het gebied dat wordt begrensd door Reykjavík (Reykjavik) in het westen, de Jökulsárlón (Jokulsarlon) gletsjerlagune in het oosten en de centrale hooglanden. Het zuiden is zowel dichtbevolkt als dunbevolkt. In het algemeen geldt dat hoe verder je van Reykjavík gaat, hoe minder bevolkt het gebied is. In het oostelijke deel, tussen Jökulsárlón en de rivier de Markarfljót (Markarfljot) zijn er uitgestrekte uitlopers van vlaktes te vinden. Ook zijn er zwarte zandstranden en lavavelden met alleen smalle stroken laagland. Deze beperken de landbouwactiviteiten en daarom is het gebied minder bewoond. Het westelijke deel van de Zuid IJsland regio bevat echter het grootste en beste landbouwgebied in IJsland, evenals een paar steden. 

Nationale park Zuid IJsland

Het landschap, zowel in het laagland als in het hoogland, bevat veel van de interessantste en mooiste bezienswaardigheden van IJsland. Zo zijn er twee nationale parken: Þingvellir (Thingvellir) en Skaftafell – nu onderdeel van het Vatnajökull (Vatnajokull) nationaal park. De zuidelijke centrale Hooglanden bieden de grootste gletsjers, de actiefste vulkanen en de adembenemende bergketens met enkele van de populairste wandelroutes. Een van de bekendste wandelpaden in IJsland, het wandelpad Laugavegur (weg naar Laugar), ligt in de zuidelijke hooglanden, te beginnen bij Landmannalaugar. Dan gaan deze door naar Þórsmörk (Thorsmork) en vanaf daar verder via de Fimmvörðuháls (Fimmvorduhals) pas naar Skógar (Skogar) aan de zuidkust. De Zuid IJsland regio is vol met natuurwonderen.

Natuurwonderen Zuid IJsland

Er zijn drie gletsjers aan de zuidkust: Vatnajökull (Vatnajokull) in het oosten. Dit is de grootste gletsjer van Europa. De andere twee zijn Eyjafjallajökull (Eyjafjallajokull) en Mýrdalsjökull (Myrdalsjokull) iets verder naar het westen toe. De bekendste vulkanen zijn Hekla, Katla, Vestmannaeyjar (Westmann-eilanden), Surtsey en Lakagigar (Laki-kraters). De Lakagigar kraters produceerde de grootste lavastroom die ooit in de geschiedenis werd waargenomen, waar ook ter wereld.
Deze bevinden zich enkele kilometers landinwaarts van Kirkjubæjarklaustur. Dit gebeurde tijdens de Skaftareldar-uitbarsting van 1783. Een ander groot lavaveld is het Þjórsá (Thjorsa) rivier-lavaveld dat van het Veiðivötn (Veidivotn) kratergebied helemaal tot in de zee stroomde. Hekla is een van de beroemdste vulkanen ter wereld. Maar het is Katla waarom men zich nu zorgen maakt.

Het schiereiland Reykjanes

In het zuidwesten ligt het schiereiland Reykjanes. De internationale luchthaven Keflavík (Keflavik) ligt op het puntje van het schiereiland. Op de korte rit naar Reykjavík zie je ruige, mos begroeiende lavavelden, waarvan sommige slechts een paar eeuwen oud zijn. Geothermische activiteit is er sterk aanwezig met natuurlijke warmwaterbronnen zoals die in het geothermisch gebied Krýsuvík. Maar vooral in de Bláa Lónið – de Blue Lagoon-spa. Er zijn veel charmante steden en dorpen in dit gebied. Denk aan Hveragerði (Hveragerdi) dat is gelegen in een geothermisch gebied en bekend is om zijn kassen verwarmd door vulkanische warmwaterbronnen. Ten zuiden van Hveragerði ligt Þorlákshöfn, een vissershaven en vertrekpunt voor de veerboot naar de Westman-eilanden. Selfoss is de grootste stad in Zuid-IJsland; Stokkseyri en Eyrarbakki hebben prachtig bewaard gebleven oude huizen, en Vík is de basis voor cruises door de “natuurlijke deuropening” van de klif Dyrhólaey en een broedplaats voor papegaaiduikers. Lees hier meer over de papegaaiduikers in IJsland.

2 gedachten over “Zuid IJsland regio 2019 vol met natuurwonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *