Waterkrachtcentrales IJsland

Waterkrachtcentrales IJsland

In IJsland wordt bijna alle elektrische energie wordt geproduceerd door hernieuwbare energiebronnen. Deze zijn waterkracht (75,5%) door waterkrachtcentrales en geothermische energie (24,5%). Alleen op de eilanden Grimsey en Flatey, die niet zijn aangesloten op het nationale elektriciteitsnet, worden dieselgeneratoren gebruikt voor de productie van elektriciteit. Alle elektriciteitscentrales groter dan 1 MW moeten op het nationale stroomnet worden aangesloten. Maar ook veel eigenaren van kleinere stations bieden hun stroom in het netwerk te aan. Ook zijn er een aantal diesel noodgeneratoren te vinden in IJsland.  

De grootste waterkrachtcentrales van IJsland

Wat zijn de grootste waterkrachtcentrales van IJsland ? De National Power Company (Landsvirkjun) is de grootste producent van elektriciteit die 12469 GWh of 75% van het totaal bedraagt. Deze wordt gevolgd door Reykjavik Energy, waarvan de productie 2138 GWh of 12% van het totaal bedraagt. Het derde bedrijf, HS Orka, produceert 1431 GWh, wat overeenkomt met 9% van de totale IJslandse elektriciteitsproductie. De IJslanders zijn in ieder geval trots op hun waterkrachtcentrales die geen vervuilende lucht en CO2 uitstoten. En daar hebben ze natuurlijk wel een beetje gelijk in. De lucht is zeer schoon. Maar de eerste dagen op IJsland ruik je soms wel een rotte eierenlucht. Bijvoorbeeld bij het drinken van kraanwater. Als je dat aan een IJslander vertelt denkt hij dat je gek bent. De IJslanders ruiken die lucht allang niet meer.

Minder positieve effecten waterkrachtcentrales IJsland

De gevolgen van waterkrachtcentrales zijn in IJsland niet voldoende besproken. Dit kan waarschijnlijk worden verklaard door het feit dat dit hernieuwbare energiebronnen zijn. Ze worden daarom als positieve opties voor energieproductie gezien. Zo wordt vaak gezegd dat het beter is om in IJsland energie-intensieve industrieën te bedienen met hernieuwbare energiebronnen. Dit in plaats van in landen waar dezelfde industrieën worden bedient door elektriciteit die wordt geproduceerd door kolen en olie. Waterkrachtcentrales hebben als reservoirs nodig die begroeid land onderwater zetten. De reservoirs worden helaas gevuld met modder. Op den duur wordt het gebied een geërodeerd land. Ook gaat het soms ten koste van de mooie IJslandse watervallen

4 gedachten over “Waterkrachtcentrales IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *