Kassen IJsland voor teelt tomaten, rozen, bananen

Kassen IJsland voor teelt tomaten, rozen, bananen

Naast het verwarmen van ruimtes is de belangrijkste gebruiksmogelijkheid van aardwarmte in IJsland het verwarmen van kassen. Jarenlang is van nature warme grond gebruikt voor het telen van aardappelen en andere groentes. In 1924 is men in IJsland begonnen met kassen die werden verwarmd door aardwarmte. De meeste kassen van IJsland bevinden zich in het zuiden en zijn gemaakt van glas. Men gebruikt vooral vulkanische scoria en rhyoliet op betonnen vloeren met individuele bewatering van planten. Geothermische stoom wordt vaak gebruikt om de grond af en toe te koken en te desinfecteren. Het toenemende gebruik van elektrische verlichting in de afgelopen jaren heeft het groeiseizoen verlengd en het gebruik van de kas verbeterd. Deze ontwikkeling wordt aangemoedigd door overheidssubsidies voor elektriciteit voor verlichting. CO2-verrijking in kassen komt ook veel voor. En dan vooral als er CO2 wordt geproduceerd in de geothermische centrale in Hædarendi.

Soorten teelt in IJslandse kassen

De kassenproductie in IJsland is verdeeld over verschillende soorten groenten (tomaten, komkommers, paprika, enz.). Ook bloemen voor de binnenlandse markt (rozen, potplanten, enz.) worden gekweekt. Het totale glasoppervlak was in 2007 ongeveer 194.000 m2 met plastic tunnels voor beddengoed en bosplanten. Van dit gebied wordt 50% gebruikt voor het telen van groenten en aardbeien, 26% voor snijbloemen en potplanten en 24% zijn kwekerijen voor tuin- en bosplanten. Het totale oppervlak van kassen is gedaald ondanks een toename van de totale productie. Dit komt door het toegenomen gebruik van kunstlicht en CO2 in de glastuinbouw. De totale geothermische energie die wordt gebruikt in de IJslandse glastuinbouw wordt geschat op 740 TJ per jaar en door het toegenomen gebruik van kunstlicht is deze afgenomen omdat de lampen ook warmte afgeven.

Export IJslandse tuinders 2018

Binnenkort zullen consumenten in Denemarken en Duitsland in IJsland komkommers, tomaten en andere groenten kunnen kopen die met aardwarmte zijn geteeld. IJslandse boeren bereiden momenteel een belangrijke exportimpuls van hun producten voor. Behoudens onverwachte gebeurtenissen zullen deze IJslandse producten in 2018 of 2019 in de Deense supermarkt verkrijgbaar zijn. Deense consumenten zijn erg geïnteresseerd in groenten die worden geteeld in geothermisch verwarmde kassen in IJsland. Dit vertelde de manager van Sölufélag Garðyrkjumanna, een marketingbedrijf dat eigendom is van groentetelers, aan de lokale krant Morgunblaðið. De Deense importeurs zijn vooral geïnteresseerd in IJslandse tomaten en komkommers. IJslandse kassenboeren kijken ook naar mogelijkheden om naar Duitsland te exporteren.

Bananen in IJsland

Het plaatsje Akur heeft een van de twee belangrijkste bananenplantages in IJsland. De andere wordt beheerd door de IJslandse Landbouwuniversiteit. Deze verbouwt sinds de jaren vijftig bananen in haar onderzoek kassen in Reykir in Zuid-IJsland. Bananen in iJsland werden voor het eerst geproduceerd in 1941. IJsland heeft sindsdien een aanzienlijke oogst van bananen gehad. Dit dankzij goedkope geothermische energie, die warmte en elektriciteit levert voor kasverlichting. IJsland heeft waarschijnlijk, na Spanje, de grootste bananenplantage van Europa. Deze ligt in Reykir in Zuid-IJsland. De nieuwe bananenplantage bij Akur belooft een belangrijke aanvulling op de IJslandse bananenoogst te bieden. De IJslanders consumeerden tot het einde van de jaren vijftig in eigen land geproduceerde bananen. Sinds de jaren zestig worden echter alle bananen die in IJslandse winkels worden verkocht geïmporteerd. Of Akur genoeg biologische bananen zal kunnen leveren valt nog te bezien! De vraag naar bananen van hongerige IJslanders en bezoekers is groot.

Bezoek de kassen in IJsland

Tegenwoordig zijn kassen vooral te vinden in plaatsen
als Flúdir en Laugarás (het kassendorp). Vroeger was Hveragerði de kassenhoofdstad van IJsland. Kan je kassen in IJsland bezoeken? Ja, een aantal kassen kunt je bezoeken en er soms zelf groente of fruit plukken. Heb je weleens gehoord van de IJslandse detective serie Trapped.

Bananen IJsland

2 gedachten over “Kassen IJsland voor teelt tomaten, rozen, bananen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *