Vulkaan uitbarsting Katla IJsland 2018/2019 ?

Vulkaan uitbarsting Katla IJsland 2018/2019 ?

Katla, een gigantische vulkaan verborgen onder de ijskap van de Mýrdalsjökull-gletsjer, is bezig zijn magmakamers te vullen. Dit wordt bevestigt door een nieuw onderzoek. Een uitbarsting van Katla zou de Eyjafjallajökull uitbarsting van 2010 in de schaduw stellen, waarschuwen wetenschappers. De vulkaan is al lang aan het wachten om uit te barsten, omdat het historisch gezien eenmaal per 40-80 jaar is losgebarsten. De laatst bekende uitbarsting in Katla was in 1918. Als een vulkaan achterloopt met uitbarsten is de uitbarsting die volgt meestal bovengemiddeld. Zo ook bij de komende vulkaan uitbarsting Katla. 

Nieuwe studie bevestigt dat vulkaan Katla oplaait voor een uitbarsting

Een groep IJslandse en Britse geologen heeft onlangs een onderzoeksopdracht afgerond om de uitstoot van gassen uit de vulkaan te bestuderen. Uit de onderzoeken bleek dat Katla enorme hoeveelheden CO2 uitstoot. De vulkaan geeft elke dag ten minste 20 kiloton C02 af. Van slechts twee vulkanen wereldwijd is bekend dat ze meer CO2 uitstoten, vertelde Evgenia Ilyinskaya, een vulkanoloog met de Universiteit van Leeds, aan de IJslandse nationale omroep RÚV. Een vulkaanuitbarsting Katla is gevaarlijk.

Staat vulkaan Katla op uitbarsten?

Deze enorme CO2-uitstoot bevestigt een belangrijke activiteit in de vulkaan, zei Evgenia tegen RÚV: “Het is hoogst onwaarschijnlijk dat deze emissies kunnen worden geproduceerd door geothermische activiteit, er moet ook een magma-opbouw plaatsvinden om deze hoeveelheid gas vrij te maken.”
Ze wijst erop dat meer studies nodig zijn om te bepalen of de gasemissies van Katla stabiel zijn of dat ze stijgen. “Het is bekend van andere vulkanen, bijvoorbeeld in Hawaï en Alaska, dat de CO2-emissies weken of jaren vooruitlopen op uitbarstingen. Dit is een duidelijk teken dat we Katla goed in de gaten moeten houden. En deze bevindingen bevestigen dat er iets aan de hand is. “

IJslandse autoriteiten maken zich zorgen om vulkaan Katla

De wetenschappers ontdekten ook aanzienlijke hoeveelheden methaan en waterstofsulfiet bij de vulkaan Katla. Deze gassen kunnen in gevaarlijk grote hoeveelheden aanwezig zijn, waar de rivieren Emstruá en Múlakvísl onder de gletsjer vandaan komen. Mensen moeten uiterst voorzichtig zijn bij het verkennen van ijsgrotten in Mýrdalsjökull. Autoriteiten maken zich zorgen dat het onmogelijk is om reizigers tijdig te waarschuwen in het geval van een vulkaan uitbarsting van Katla. Hier is een vulkaan Katla webcam.

4 gedachten over “Vulkaan uitbarsting Katla IJsland 2018/2019 ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *