Husky IJsland.

Husky IJsland.

Er zijn drie hondenrassen die worden gebruikt voor hondensleeën in IJsland; Siberische Huskies, Alaska Huskies en de Groenlandse hond. Zoals elk van hun namen suggereert, is geen van deze rassen inheems in IJsland. Wat betreft het temperament van het ras, zijn husky’s sociaal, intelligent en loyaal. Ze zijn wel gevoelig voor geluid en opwinding. Voor wie voor het eerst op bezoek gaat bij kennels: verwacht een extatisch blaffen!
Hondensleeteams in IJsland kunnen variëren van 4 – 10 honden, hoewel dit wordt beslist op basis van de ervaring en het gewicht van de betreffende rijder. Het is pas sinds 2006 dat hondensleeën als fenomeen in IJsland is begonnen.

Siberische husky (IJsland)

De Siberische Huskies werden voor het eerst gefokt door de Chukchi-bevolking in Oost-Siberië. Ze waren een essentiële troef voor de cultuur van jager-verzamelaars. Dit door hun kracht, veerkracht en bestandheid tegen koude klimaten, waardoor ze de perfecte partners werden. Naast de Samojeed en de Alaskan Malamute behoren Siberische Husky’s tot de afstammelingen van de oorspronkelijke sledehond. De Chukchi kozen ervoor om het jachtinstinct in hun honden te ontwikkelen. Dit zodat ze tijdens de zomermaanden vrij rond konden zwerven om op vogels en andere kleine dieren te jagen. Vandaag de dag kan dit jachtinstinct nog steeds worden gezien in hun enthousiasme voor het buitenleven. Ze hebben de behoefte aan bijna constant gezelschap, zij het met mensen of andere honden. Siberische Husky’s waren een essentiële factor in het voortbestaan ​​van oude stammen. Ze hielpen hun stammen grote delen van onontgonnen land te bereiken. In recentere tijden heeft de Amerikaanse admiraal Robert Peary dit ras gebruikt tijdens een expeditie om de Noordpool te vinden.

Alaskan husky (IJsland)

Alaskan Husky’s kunnen qua uiterlijk sterk variëren. Hoewel ze kleiner van gestalte zijn dan de Siberische Huskies, kan de lengte van hun vacht in vergelijkbaar zijn en het palet van hun vacht kan variëren van gespikkeld tot gitzwart tot sabel. Alaska Huskies bevonden zich ongeveer 12.000 jaar geleden in Noord- en Zuid-Amerika.  Ze vestigden zich pas 5000 jaar geleden bij mensen in arctische gebieden. Net als de Siberische Husky, deelt dit ras genetische banden met de Alaskan Malamutes. En als gevolg van vermenging ook met grijze wolven. Alaskan Huskies zijn de onovertroffen kampioen van hondenslee racen door hun slanke lichaam, lange benen en krachtige spieren. Ze zijn gebouwd voor snelheid. Hoe snel zijn Alaskan huskies? Om een ​​voorbeeld te geven, vinden veel sprintraces plaats gedurende drie dagen, waarbij elke dag 32 tot 48 km wordt afgelegd. Alaskan Huskies kunnen tijdens deze runs gemiddeld 31 km / uur aanhouden.

Groenlandse hond (IJsland)

De Groenlandse hond beschikt over een sterk groepsinstinct, waardoor ze nuttig zijn als werkhonden. Maar ze hebben een zelfverzekerde eigenaar nodig om loyaliteit en discipline te ontwikkelen. Zodra deze ‘volg de leider’ relatie is vastgesteld, zorgt het ras voor uitstekende resultaten. In Groenland is hun primaire doel voor jacht of hondenslededoeleinden. In IJsland vooral voor hondensledetours.

Eén gedachte over “Husky IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *